Home Boot Foto's Reactie

20 juli 2018

Kopenhagen.

Via Smygehuk, het zuidelijkste haventje van Zweden met het zuidelijkste cafe, zijn we naar Kopenhagen gezeild. Om van de zuidkust in Zweden naar Kopenhagen te varen kun je een afstekertje maken door het Falsterbo kanaal, waardoor je niet om een uitloper in zee hoeft maar een kortere route kunt volgen. Dat hebben we ook maar gedaan. Het was allemaal tegen de wind in, dus dan is een afstekertje wel lekker. Eerst was er nog volop wind en hadden we een rif in het grootzeil en de fok een stuk ingerold, maar na het kanaal werd het minder en minder wind en moesten we zelfs nog een stukje motoren. Maar het laatste stuk naar Kopenhagen konden we weer lekker zeilen.
Op deze route kom je langs de brug over de Sont. Die is kilometers lang en in het midden heel hoog, zodat er schepen van 40 meter hoog onderdoor kunnen. Dat is nog eens wat anders dan de Zeelandbrug. Maar vlak voor Kopenhagen houdt de brug op en gaat ze over in een tunnel. Daar ging onze vaarroute overheen.



Kopenhagen binnenvaren met mooi weer is erg leuk. Veel bootjes op het water, veel mensen op de kant die allemaal heerlijk genieten van de zon en ook af en toe in het water springen om te zwemmen en af te koelen. Het water in de rivieren en grachten van Kopenhagen is namelijk kristalhelder en de temperatuur is boven de 20 graden.
De aantrekkelijkste jachthaven voor een bezoekje aan Kopenhagen is in een grachtje in een leuke wijk vlak bij het centrum van de stad. Via een bruggetje dat open moet kun je er naar binnen. De jachthaven is erg populair en het kost wat moeite om een plekje te vinden. Dat vonden we langszij een paar andere boten. Maar daardoor werd de doorvaart wel erg smal in het grachtje. Er kwamen ook voortdurend rondvaartboten langs want het is één van de schilderachtigste grachtjes van Kopenhagen. En dat paste maar net.



Vlak bij het haventje is ook de wijk Christiania, het vroegere hippiecentrum. Het is nog steeds een alternatieve wijk, maar ondertussen ook een toeristische attractie. Dat is een wat rare ongemakkelijke combinatie, evenals de wietlucht die af en toe voorbij kwam en een pelotonnetje ME-ers in complete uitrusting. Maar blijkbaar is er in Kopenhagen nog altijd ruimte voor mensen die het wat anders willen dan alle regeltjes en wetten die er bestaan.



Kopenhagen lijkt wel wat op Amsterdam, al zijn er lang niet zo veel grachten en juist meer grote paleizen, kastelen en andere gebouwen. Ook zijn er minder 'grachtenpanden' en veel meer pakhuizen en koopmanswoningen. Maar verder ook veel toeristen, veel terrasjes en een gezellige sfeer.



We hebben een heerlijk dagje in Kopenhagen rondgelopen. Het was opnieuw prachtig weer en iedereen genoot. Bij de ingang van de haven lagen wat grote cruiseschepen en in de stad hoorden we dan ook allerlei talen.
We bezochten de botanische tuin, waar een paar bijzonderen kassen in zijn. Eentje met palmbomen, eentje met cactussen en een kas met tropische planten en de vlinders die daar bij leven. Dat was alleraardigst om tussendoor te lopen.



Kopenhagers fietsen net zo veel als Amsterdammers. En met het mooie weer zoeken ze een plekje langs het water om met vrienden bij te kletsen, te zonnen en te zwemmen, een hapje te eten en een glaasje wijn te drinken.




Vorige bericht Volgende bericht