Home Boot Foto's Reactie

7 juli 2018

Na 10 jaar terug in Zweden.

Na 10 jaar zijn we voor het eerst weer terug in Zweden. In 2008 maakten we een trip met 'good old Losbol' langs Noorwegen en Zweden. Dat was de eerste keer dat we een lang verlof gebruikten om een verre zeilreis te maken. Toen voeren we eerst via Denemarken naar Oslo en daarna via het Gotha-kanaal naar de Oostzee. Dat kanaal komt in de buurt van Stockholm in de Oostzee en daar zijn we nu opnieuw aangekomen.

We zijn een paar dagen in de Aland-archipel gebleven en als laatste waren we in Mariehamn, de hoofdstad van Aland, om wat boodschappen te doen. Mariehamn heeft een forse gastenhaven en er komen bezoekers overal vandaan. Finnen, Zweden en Duitsers natuurlijk, maar ook Engelsen en Fransen, maar nog geen Nederlanders. Het is ook een echte zeilclub en op de woensdagavond dat we er zijn wordt er een clubwedstrijdje voor langs de haven gevaren. Het clubgebouw ziet er heel bijzonder uit. Het is van hout, net als vrijwel alle huizen in Mariehamn.



Vanaf Mariehamn is het een oversteek van een mijl of 25 naar Zweden. Er stond een lekkere noordwesten wind, waarmee we vlot en makkelijk aankwamen in het enorm uitgestrekte scherengebied voor Stockholm. Sommige delen van de Zweedse scheren zijn behoorlijk volgebouwd met zomerhuizen. Het lijkt dan wel of je door een buitenwijk van Stockholm vaart. Andere delen zijn veel dunner bevolkt en vaak natuurgebied of in beheer bij de 'Skargardsstiftelsen', de semi-overheidsorganisatie die de ontwikkeling van het gebied aanstuurt en landbouw, natuurbeheer en recreatie in goede banen probeert te leiden. Dat lijkt heel aardig te lukken. In ieder geval zijn er duizenden Zweden die genieten van het gebied, er zeilen en overnachten op de prachtigste plekjes op de scheren. Kinderen scharrelen rond met schepnetjes om visjes te vangen tot laat in de avond. Het lijkt de Grevelingen wel. Wij vonden ook weer een paar mooie plekjes, waar we met een lijnte van de boeg op de kant en een ankertje achteruit heerlijk konden genieten van de rust, ruimte en mooie natuur. Eén van de plekjes heette heel toepasselijk: Paradiset.



Na een paar dagen op afgelegen eilandjes is het ook weer tijd om een grotere havenplaats op te zoeken om wat inkopen te doen en water te tanken. We zijn daarom naar Nynashamn gevaren. Dat ligt behoorlijk strategisch op de vaste wal aan de zuidkant van het scherengebied voor Stockholm. Hier komen we voor het eerst weer Nederlanders tegen. Laten we nu net afmeren op de middag van de WK voetbal wedstrijd Engeland-Zweden. Er stonden al grote schermen klaar en er liepen al heel wat mensen rond in gele shirts en met geschminkte gezichten. Bij de aftrap was er veel enthousiasme, maar dat verstomde al snel. Jammer voor de Zweden liep het niet goed af en het werd al snel weer stil op de haven.



Komende dagen wordt er veel rustig weer voorspeld met voornamelijk noordenwind. Gunstig dus voor ons om naar het zuiden te varen, want nu we over de helft van ons verlof zijn moeten we de boeg toch echt weer zuidwaarts gaan richten.

Vorige bericht Volgende bericht